Marcus Melchior: Glæden ved at være hjemme (1953)

Så er da det at være dansk at føle sig hjemme i Danmark og kun i Danmark. Det er at være med i de tusind småting, som udgør det danske dagligliv, som er karakteristisk danske, fordi de er den intime sammenføjning af et væld af brogede tråde, der snor sig gennem den danske historie, litteratur og kultur, indtil dagen i dag med dens specielle og karakteristiske tildragelser. Hvert land har sit særpræg, som det stempler på sine mennesker, og som det får leveret tilbage af den til enhver tid levende generation.

Det er ikke blot kongen og flaget og landskabet og kysten, det er mange ting, just de tusinde ting. At være dansk, det vil altså bl.a. sige at kunne goutere en historie om Gorm den Gamle og ledvogteren, at kunne lodde pointen i Jesper Oldfux’ replik til Jacob von Tyboe om, at "herrens talje ser ud bagtil, ligesom den var gjort efter Vimmelskaftet", at vide at 1648 ikke blot er et vigtigt årstal i verdenshistorien, men tillige i Danmarkshistorien, og med dette årstal derfor forbinder billedet af en dansk konge, der ikke blot med sine bygninger har præget den danske hovedstad, men også med sit lommetørklæde har ydet et særbidrag til de danske kongers kronologiske samling på Rosenborg.

Alt dette og meget mere ved kun danske, det smeder dem sammen til en kulturel enhed. Og er fundamentet utvivlsomt at søge i fælles sprog og fælles kærlighed til konge og flag og folk og jord, så er det i det daglige de tusind hemmeligheder, vi har med hinanden, der gør os til en enhed, til danske.

 

Af bidrag fra antologien Hvad er det at være dansk?, 1953. Genoptr. DIH Kildebind s.80


< Dansk identitetshistorie


| FORSIDE | DANSK KULTURKAMP | DOKUMENTATIONSCENTER | POLITISK IDÉHISTORIE | UDGIVELSER OG MEDIER | SØG |
Søg