< Dokumentationscenter: Rød terror
 
 

Det sagde venstrefløjen i Vesten og i Danmark:

Om regimet i Afghanistan

 
 
 
 
Under forberedelse:
Kronologisk oversigt - Citater fra socialistledere - Øjenvidner og dokumentation

Se endvidere: Det sagde venstrefløjen: Persongalleri samt Venstrefløjskritik
 

NB: Denne side er under udarbejdelse. Flere citater og periodemæssig inddeling følger.

 

Meta Ditzel: Om Sovjets forståelige invasion af Afghanistan (1980)
Sovjet ønskede ikke denne invasion. Men be­slutningen om at placere nye atomraketter i Vesteuropa fik de sovje­tiske magthavere til at tage skridtet.
- Jydske Tidende d. 16. juli. Her efter M. Plum: Bombardér hovedkvarteret. (2000) s. 320

 
 

Frank Aaen: ”Interview” med vildledt fange i Afghanistan (1980)
Han [Ziauddin Mahmoud, tilfangetagen egyptisk muslim, der havde kæmpet mod de sovjetiske styrker] så ud til at være i fin form her efter små fire ugers fængselsophold. Bestemt intet tegn på 3. grads forhør eller lignende. Det var akkurat som med de øvrige fanger - nogle af Amins folk - som vi fik lejlighed til at tale med. […] Ziauddin Mahmoud søger at fremstille sig som en lille brik i spillet, en stakkels vildført. Vildførte er der ganske vist mange af i Afghanistan, men det er ikke mange af dem, der har været på træningsophold i Vesttyskland – det er ikke nødvendigt for blot at lære at skyde og lave et par bomber. Ziauddin Mahmoud har givet spillet en større rolle, end han vil være ved. Vi spurgte ham, om han kendte CIAs ledere i området. Han svarede nej – men hans ansigt sagde tydeligvis noget andet.
- Røde Blade, 15. april 1980

 
 

Peter Storm: Om Sovjet-socialismens fantastiske resultater i Afghanistan (1986)
Nu otte år efter revolutionens start befinder landet sig i en spændende og dynamisk fase. Jord- og vandreformerne skrider frem med basis i lokale bonderåd i landsbyerne. Der er et positivt samarbejde mellem regeringen og præsteskabet. Regeringen hjæl­per bl.a. til med genopbygning af de moskéer, der har været udsat for kontra’ernes terror og med at bygge helt nye moskéer. Demokra­tiet udbygges ved, at der i distrikterne etableres kommunale råd [...] Uddannelsessystemet udbygges fra skole til universitetsplan. […] De mennesker, der vil leve i fortiden og dens fejltagelser, opfatter nærmest Afghanistan-spørgsmålet som en billig tegneserie med russiske skurke, der skider i kornet eller udfører skuddueller i cen­tralkomiteen i Kabul.
- Information 13. november 1986. Her efter M. Plum: Bombardér hovedkvarteret (2000) s.305-306

 
 

Per Dørup Jensen: Afvisning af overgreb i Afghanistan (1986)
Det synes mere nærliggende, at det er godsejer- og USA-finansierede, der terroriserer befolkningen [i Afghanistan] og står bag det meste af, hvad en trods alt disciplineret russisk hær under kommando beskyldes for.
- Information 29. november 1986). Her efter M. Plum: Bombardér hovedkvarteret (2000) s. 306

 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

 
 
| FORSIDE | DANSK KULTURKAMP | DOKUMENTATIONSCENTER | POLITISK IDÉHISTORIE | UDGIVELSER OG MEDIER | SØG |
Søg