J. R. R. Tolkien: Om det nordisk-germanske

Nordvesteuropa, hvor jeg (og de fleste af mine forfædre) har levet, har min hengivenhed, som et menneskes hjem bør have. Jeg elsker dets atmosfære og kender mere til dets historier og sprog end andre områder; men det er ikke "helligt" for mig og det udtømmer ikke mine affektioner.

Fra Letters 375f.


De nordiske guder [...] er på den rigtige side, skønt ikke den side, der vinder. Den vindende side er kaos og ufornuft - mytologisk set uhyrerne - men guderne, der besejres, mener ikke, at nederlag er en gendrivelse. […] [Dette er] den tidlige nordiske litteraturs store bidrag [til den europæiske kultur]. Det er den nordiske mytologiske forestillings styrke, at den stiller sig ansigt til ansigt med dette problem, sætter uhyrerne i centrum, giver dem sejr, men ingen ære og finder en kraftfuld men forfærdelig løsning i utilsløret vilje og mod.

Beowulf - Essays s.20ff, 25, 31


Siden jeg var på din alder, har jeg brugt det meste af mit liv på at studere germanske forhold (i den bredere betydning som inkluderer England og Skandinavien). Der er langt mere styrke (og sandhed) i de "germanske" idealer, end uvidende mennesker forestiller sig. [...] Folk i dette land synes ikke at være sig bevidste om, at vi i tyskerne har fjender, hvis dyder (og de er dyder) om lydighed og patriotisme er langt større end vores i masserne. Men i denne krig nærer jeg en brændende personlig vrede - som formentlig vil gøre mig til en bedre soldat som 49-årig, end jeg var som 22-årig - mod denne lille fordømte ignorant til Adolf Hitler. Han ødelægger, forvansker, misbruger og lægger for evigt den ædle nordiske ånd for had. En ånd, som er et enestående bidrag til Europas kultur, og som jeg altid har elsket og forsøgt at præsentere i det rette lys.

Fra Letters s. 55

 

Læs mere om J.R.R. Tolkien >

 

< Tilbage til politisk idéhistorie

 
| FORSIDE | DANSK KULTURKAMP | DOKUMENTATIONSCENTER | POLITISK IDÉHISTORIE | UDGIVELSER OG MEDIER | SØG |
Søg